Energiemaatschappijen
zonder terug leverkosten

​In 2025 rekenen de meeste energieleveranciers in Nederland terug leverkosten aan klanten met zonnepanelen. Deze kosten worden in rekening gebracht voor de stroom die je terug levert aan het net en kunnen variëren per leverancier. Echter, er zijn nog enkele leveranciers die geen aparte terug leverkosten.

Wij hebben drie energiemaatschappijen die geen terug leverkosten in rekening brengen. Klik op een maatschappij en vergelijk deze maatschappij.

Energieleveranciers zonder aparte terugleverkosten
Energieleveranciers zonder aparte terugleverkosten

Terugleverkosten zijn kosten die sommige energieleveranciers sinds kort in rekening brengen aan huishoudens met zonnepanelen die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Waarom bestaan terugleverkosten?

Deze kosten zijn ontstaan omdat de toenemende hoeveelheid zonne-energie (met name overdag) het elektriciteitsnet zwaar belast. Leveranciers moeten die teruggeleverde stroom inkopen en verwerken, ook als er op dat moment een overschot is. Dit brengt voor hen extra kosten met zich mee, die ze deels doorberekenen aan de klant.

Hoe werken terugleverkosten?

Er zijn meestal twee vormen:

  1. Vaste terugleverkosten

    • Een vast bedrag per maand of jaar als je zonnepanelen hebt, ongeacht hoeveel je teruglevert.

    • Voorbeeld: €10 per maand als zonnepaneelbezitter.

  2. Variabele terugleverkosten per kWh

    • Je betaalt een bepaald bedrag per teruggeleverde kilowattuur.

    • Voorbeeld: €0,05 per kWh die je aan het net teruggeeft.

Belangrijke kanttekeningen

  • Salderingsregeling: Je mag nog steeds de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen je verbruik (salderen), maar dat levert financieel minder op als er terugleverkosten bijkomen.

  • Niet bij elke leverancier: Sommige leveranciers (zoals Zonneplan, Tibber, EasyEnergy) rekenen géén terugleverkosten, vooral bij dynamische contracten.

  • Doel: Terugleverkosten moeten het energiesysteem eerlijker en stabieler maken, door overbelasting van het net te ontmoedigen.

Samenvatting

Kenmerk Uitleg
Wat is het? Extra kosten voor stroom die je teruglevert aan het net
Waarom? Om netbelasting en kosten voor leveranciers te compenseren
Wie betaalt het? Huishoudens met zonnepanelen (niet altijd)
Hoeveel kost het? Wisselend: vast bedrag of bedrag per kWh
Hoe te vermijden? Kies een leverancier zonder terugleverkosten 

Hoelang blijven terugleverkosten

De terugleverkosten voor zonnepanelen blijven voorlopig bestaan en zullen naar verwachting ook na de afschaffing van de salderingsregeling op 1 januari 2027 niet volledig verdwijnen.Rijksoverheid+10Energieloket Rivierenland+10Energievergelijk.nl+10

Huidige situatie (tot 2027)

Tot en met 31 december 2026 kunnen huishoudens en kleine bedrijven gebruikmaken van de salderingsregeling. Hierbij mogen zij de zelf opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen hun verbruik, waardoor ze geen belasting hoeven te betalen over deze stroom. Als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, ontvangen ze voor het overschot een vergoeding van de energieleverancier. Energievergelijk.nl+4Rijksoverheid+4BNNVARA+4

Energieleveranciers rekenen momenteel terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen, wat kan oplopen tot enkele honderden euro's per jaar bij 8 tot 10 panelen. Energievergelijk.nl+1Sta sterker+1

Situatie vanaf 2027

Vanaf 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling afgeschaft. Huishoudens mogen dan de opgewekte stroom niet meer verrekenen met hun verbruik, maar ontvangen een vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn. Zonneplan+11Rijksoverheid+11Energieloket Rivierenland+11

Hoewel er politieke steun is voor het verbieden van terugleverkosten na het afschaffen van de salderingsregeling, stelt minister Hermans dat een verbod wettelijk niet haalbaar is. Het verbieden van terugleverkosten zou de markt verstoren en ingaan tegen de Elektriciteitsrichtlijn. Nederlandse Omroep Stichting+4Energievergelijk.nl+4Keuze.nl+4Keuze.nl+1Energievergelijk.nl+1

Energieleveranciers mogen dus ook na 2027 terugleverkosten blijven rekenen, mits deze kosten gebaseerd zijn op daadwerkelijk gemaakte kosten, zoals onbalanskosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de redelijkheid van deze kosten.